Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERREVOLVERNS NATT

1975 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Malmborg & Hedström Förlag, 1975.
125 sidor, 4:25 kr.
Omslag av Curt Dahlgren.
Tryck: Bohusläns Grafiska AB, Uddevalla.
Status: Slutsåld

Dansk utgåva:
Titel: Revolvernes nat.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Westernmagasinet Nr 11. Tryckår ej uppgivet.
Status: Slutsåld

Från första utgåvan
Ben Hogan hade kommit lagom för att hindra ranschägaren Isour och hans män från att lyncha en svart man.
Ingripandet gjorde honom själv fredlös i den vilda trakten, där bara revolverns lag respekterades.
Varför ville ranchmannen åt de svartas land? Varför hade han skaffat fram en hel armé av revolverknektar? Hogan stannade kvar för att ta reda på svaret. Men tiden var knapp, för ranchägaren höll på att utrusta sin armé för anfall. Och angreppet kom...

Utdrag ur första utgåvan
Han drog åt sig tyglarna och spetsade öronen. Rösterna kom från andra sidan om en skarp krök på stigen, kanske hundra meter bort. Det var omöjligt för honom att urskilja orden, men rösterna innehöll både hat och löje.
Ben Hogan lossade läderslingan som höll Colten på plats i hölstret. Samtidigt reste han sig upp i stigbyglarna, men han kunde inte se någonting. Snåren runt stigen var alldeles för höga.
Han tänkte inte ta några risker. Han var på väg genom främmande marker i ett land där liv var billiga. Männen som hördes framför honom kunde vara hederliga kofösare, men lika gärna stråtrövare och rånare. Men för att komma vidare måste han passera dem.
En försiktig människa skulle kanske ha vänt sin häst, ridit några hundra meter tillbaka och sedan sökt en annan väg genom buskagen. Men Ben Hogan var inte på humör att vara så pass försiktig. Inte nu! Han hade ridit långt, så långt att han nästan fått ridsår. Det var bara en dagsmarsch kvar till Drakbergen, hem till Eden Valley, Perrita och Hobo McKim. Ben Hogan var ivrig att komma dit.
Han kittlade hästens sidor med sporrarna och djuret började långsamt gå vidare. Hovarna hördes inte i det mjuka dammet på ridstigen. Än en gång kontrollerade han att Colten satt lättåtkomlig i det infettade hölstret. Sedan drog han Winchestern ur sadelfodralet. Ett par minuter senare kunde han särskilja rösterna och uppfatta orden.
Det var fyra eller fem karlar som pratade. Plötsligt stelnade han till.
- Okay, Mark! sa en dov, spritsluddrig röst. Lägg snaran runt halsen på honom så vi får slut på fanskapet!
Hogan fick hästen att öka farten. Han kom runt kröken och där drog han tyglarna åt sig. Djuret stannade upp. På vänster sida såg han en liten gräsbevuxen glänta. Mitt i den växte en grov ek med långa, tjocka grenar. I utkanten av gläntan stod en skäck tjudrad vid en buske. Den hängde med huvudet. I ekens skugga satt fyra män till häst. Hogan kisade för att kunna se gestalten mellan hästarna bättre.
Mellan hästarna stod mannen de tänkte hänga. Det var en storväxt, bredaxlad man, klädd i enkla kläder. Han var svart och händerna var bundna bakom hans rygg. En av ryttarna tog in repet, vars ena ända satt i en ögla runt negerns hals. Repet flög i en båge över ekens lägsta gren och fångades upp av mannen på andra sidan. Där knöts det ordentligt fast vid sadelhornet. Ryttaren kontrollerade att det satt fast, sedan beredde han sig att hugga in med sporrarna i sin häst.
Ryttarna var så upptagna med att se på sitt offer att de inte lade märke till Ben Hogans ankomst i gläntan. De var klädda i bredbrättade hattar med hakband, läderjackor och läderchaps över sina jeans. Alla var beväpnade med revolver och karbiner, men de hade sina vapen hölstrade. De skrattade hånfullt åt mannen med snaran runt halsen, kastade föraktfulla ord åt honom, och hela tiden gick en halvfull whiskybutelj sällskapet runt.
Ben Hogan svalde ett par gånger. Sedan manade han in sin häst i gläntan. I samma ögonblick tog en svartskäggig, grovhuggen karl flaskan från munnen och tittade ner på negern med ett grin.
- Jaha, Tom ... och du är säker på att du inte tänker be om nåd?
Den bundne mannen fnös föraktfullt. Den skäggige spottade på honom och vände sig till mannen som hade repet bundet kring sadelhornet.
- För tusan, Kirk! Hissa upp den envise djävulen!
- Med nöje, svarade Kirk.
Han skulle just köra in sporrarna när Ben Hogans röst ekade ut över gläntan.
- Håll er alldeles stilla där ni är, mina herrar!

Från den danska utgåvan
Ben Hogan var kommet lige i rette tid til at hindre ranchejer Isour och hans mænd i at lynche en neger.
Han blev selv fredløs i den vilde egn, hvor kun revolverens lov blev respekteret. Hvorfor ville ranchmande have fat i de sortes land? Hvorfor havde han skaffet sig en hel hær af revolvermænd? Hogan blev for at få svar.
Men tiden var knap, for renchejeren var ved at udruste sin hær til angreb.
Og angrebet kom …Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>