Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Typ
Skönlitterära Sällskapet Stockholm Nord
Sällskapet Deckarvännerna
FKIS
Novellmästarna


Första besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.FÖRENINGARSällskapet Deckarvännerna

Sällskapet bildades 1975 av ett gäng deckarintresserade och författare inom genren. Efter förberedande möten på Hotell Malmen kom alla till skott den 22 september 1975 och ordförande blev Olov Svedelid. Flera namnförslag fanns – bland annat hade jag föreslagit Salongsbödlarna, men det röstades ner med acklamation. I stället bestämdes att det skulle bli Sällskapet Deckarvännerna, ett namn som hängt kvar under alla år.
Vi hade Teatervinden på Markvardsgatan 5 som första tillhåll men flyttade oss en hel del, till polisens skjutbana i Grimsta nära Vällingby och till polishuset där min författarkollega K-G Malmquist, nu död sedan länge, berättade om sitt arbete som brandutredare. Till Teatervinden kom också förläggare som Bonniers legendar Åke Runnqvist (1919–1991), misstänkt för att ha skrivit böckerna av Bo Baldersson, och B. Wahlströms Tommy Schinkler (1938–1994) som båda delade ut massor av böcker till läshungriga åhörare.
Efter Teatervinden blev krogen Tre Backar (som inte längre ligger på Tegnergatan 12–14, och inte heller någon annanstans). Dit kom bland andra författaren Jan Broberg (1932–2012), rättsläkaren Sven-Olof Lidholm (1903–1998), Lil Yunkers, Hans Arnold (1925–2010), Torsten Ljungstedt (1918–2006), Kjell-Olof Bornemark (1924–2006) och många, många andra för att berätta om vad de sysslade med.
Vi gick på teater för att se Agatha Christies pjäs Råttfällan spelas på engelska, lärde oss laga mat enligt Madame Maigrets kokbok under överinseende av Jan Håkansson (1927–2002) i Matteus skolas kök (där träffade jag Birgitta som skulle bli min andra hustru), besökte polismuseet guidade av kriminalöverintendenten och deckarsamlaren Otto Holm (1912–1993), en man som lärde mig mycket om polisarbete, och generaldirektör Gunnel Arrbäck, chef för filmcensuren som visade bortklippta scener ur filmer.
Så där fortsatte det år efter år. Intressanta föredrag av cheferna för olika polisrotlar, författare, antikvariatsägare, filmmoguler, terrorforskare, skådespelare, hypnotisörer, radiopratare, advokater, bovar, stuntmän, försäkringsdetektiver, komiker, präster, recensenter, kriminologer, tolkar, rättsmedicinare och vid sidan av det ännu fler teater- och biobesök. Under en ganska lång period hade jag ansvar för underhållningen men det var många andra som också hjälpte till. Ibland pratade jag också om mina egna böcker.
Både innan och efter att Tre Backar stängde hamnade vi på andra ställen, bland annat Café Piastowska som också låg på Tegnergatan, Kingstown på Ringvägen, Östra Stations restaurang och krogen Padrina. och Gamla Bysis, alltså bysättningshäktet på Hornsgatan, upplät sina lokaler under några år. Jag fick emellertid allt mer att göra och kom alltmer sällan att besöka sällskapet.
Numera är min gamle vän Leif-Rune Strandell ordförande för Sällskapet Deckarvännerna och den lokal som används allra mest är på Odd Fellow, Västra Trädgårdsgatan 11 A, alldeles intill Kungsträdgården. Där har de flesta av landet nya deckarkungar och deckardrottningar på senare tid berättat om sina liv och sina böcker.Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>