Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Typ
Tidningar
Min tid med Dast
Serier
MusikFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.ANNAN MEDIAMusik (från 1960-talet)

Dessa låtar (MP3) får fritt laddas ner för eget, icke-kommersiellt bruk. För annan användning, kontakta Kjell E Genberg.

Girl I Love you
Hey Woman
I'll Be Pleased
King George Discovery - I'm The Best
Lee Kings - Give Me Just Another Beer
Mörtsjö - Du är världens bästa tjej
Panthers - Bad Blues
Panthers - I Baren
Panthers - I'm The Best
Panthers - Keg Blues
Panthers - Let Me Tell Yah´

Jag och musiken
Morfar spelade tramporgel och mormor gitarr. I mitten av 50-talet hade jag själv gjort misslyckade försök att lära mig spela pianodragspel. Av mormor lärde jag mig i stället tre durackord på gitarr (D, G och A7) och fick faktiskt vara med i en del lokala orkestrar, där jag snart gjorde mig ett namn som ”Södra Norrlands sämste gitarrist”. Fast jag var mer intresserad av att bli känd i Dixieland-sammanhang. Jag skaffade en trumpet och hade Louis Armstrong som idol. När jag 1955 mer eller mindre tvingades till att bli sjöman tog jag detta instrument med mig och satt på backen (vilket på en båt underligt nog är längst fram) och övade på slagdängor som St Louis Blues, St James Infirmary och den skitsvåra Tiger Rag som skulle spelas snabbt. Det lät över hela fartyget och troligen fanns en kritiker ombord. Trumpeten försvann spårlöst innan vi ens nått de tyska farvattnen.

Efter återkomsten till Sverige skaffade jag egen gitarr igen och spelade offentligt med olika konstellationer – fortfarande mest i dur trots att jag gillade blues.

I början av 60-talet hamnade jag som lokalredaktör för Hälsinge-Kuriren i Ljusdal och där träffade jag popgruppen The Panthers som alla bodde i den lilla byn Tallåsen, cirka en mil från centralorten. Jag kom att bli deras manager och tillsammans med bandledaren och sologitarristen Jan-Erik Rehn började jag skriva låtar. Alla i dur, för vad ska man med mollackord. Det var ju trots allt det glada 60-talet. Om låtarna sen fick några molliga harmonier svär jag mig fri och skyller på Jan-Erik.

Småningom kom jag till Stockholm och jobbade med olika popgrupper och fortsatte att på mitt amatörmässiga sätt skriva låtar. Tillsammans med Bjärne Möller i Lee Kings skrev jag låten Give me just another beer, vilket kanske berättar en del om mina dryckesvanor.

Nu en liten efterlysning: Jag och Mike Watson förfärdigade en låt vars titel både han och jag har glömt. Den spelades in och hamnade på en tunn plastskiva, distribuerad tillsammans med ett nummer av Bild-Journalen. Den som vet var man kan hitta den och spela av den har min eviga tacksamhet.Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>