Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Typ
Tidningar
Min tid med Dast
Serier
Musik



Första besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>



Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.



Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.



ANNAN MEDIA



Serier

Jag och seriernas värld
När jag i början av 70-talet skrev min westernserie Ben Hogan för Williams Förlag kom nästan genast förslaget att den skulle förvandlas till seriealbum. Jag satte mig genast ner för att förvandla den första boken till seriemanus. Detta fick göras mellan alla de bokuppdrag jag hade. Lite stressigt var det, men det gick. Jag var ung och behövde inte sova så mycket.



Första albumet av Ben Hogan: Hämnden är min och Ondskans stad
samt tidningen Se

Omslaget till seriealbumet tecknades av Bengt Olof ”Bowen” Wennerberg medan inlagan ritades av signaturen Pinto hos Selectiones Illustradas i Spanien. Denne spanjor hade inte mycket hum om hur det såg ut i 1800-talets Sverige. I serien liknade det i mångt och mycket Holland. Men Pinto var en driven tecknare, mycket duktig.
Lite kuriosa: Albumet såldes till Spanien för utgivning. Där kom det aldrig ut. Däremot i flera länder i Sydamerika, tryckt på uselt papper. När jag fick höra det kontaktades Selectiones Illustradas. Det visade sig att rättigheterna förpassats till ett nybildat förlag som passande nog konkade så fort jag började fråga efter royaltyslantarna från Sydamerika. Några sådana har aldrig synts till och inte heller har jag fått något arkivexemplar av tidningarna från den kontinenten. Däremot har jag sparat en bild från tidningen Se där böckerna om Hogan spreds ut över min gräsmatta i Vallentuna medan familjehunden Prince (döpt efter hustruns cigarettmärke) bevakade den beväpnade författaren.



Modde, Vikingsson och 47:an Löken

När jag arbetade med Idolnytt var vår värsta konkurrent Bildjournalen. Där dök det upp en tecknad seriefigur, ett mods med långt hår och amerikansk arméjacka vid namn Modde. Lite senare blev jag bekant med figurens upphovsman. Han hette, och heter fortfarande, Carlos Canel och hade kommit till Sverige från Uruguay. Carlos ville göra längre serier med sin figur och ytterligare en som fått namnet Vikingsson.
Vi började samarbeta. Jag skrev manus till serierna och Carlos tecknade för glatta livet och lite senare kom den första serietidningen Modde ut med titelpersonen i början och serien Vikingsson längre in i tidningen. Carlos var inte nöjd med det första förlaget som bara ansåg sig ha råd att trycka tidningarna i tvåfärg. Till sist hamnade vi hos Williams förlag, fick fyrfärg och både vi och läsarna blev belåtna. Modde levde ganska länge som egen tidning, kom ut i flera länder och förekom en tid i andra serietidningar, bland annat 47:an Löken, tills ingen längre visste vad mods var för slags människor. När ingen längre relaterade till dem var det ingen idé att fortsätta.



Mika

Regissören, producenten och skådespelaren Arne Stivell (1926–1997) föddes som Arne Ossian Svensson i Rättvik och låg bakom många populära filmer från 40- till 70-talet. Han skrev en ungdomsbok som hette Mika och renen Ossian. Av den gjorde han film för TV och ville få Williams förlag att omvandla historien till seriemagasin. Han skrev det första manuset men sen tog det stopp. Eftersom jag skrev böcker åt förlaget fick jag frågan om jag ville hitta på seriemanuskript med Mika och hans ren i huvudrollen. De ville ha manus som fyllde tio serietidningar. Jag lyckades faktiskt uppfylla det kravet. Alla tidningarna kom ut 1984.



Maffia

På bio hade Francis Ford Coppolas film Gudfadern haft premiär 1972 i både USA och Sverige och orsakade häftig efterfrågan på historier i maffia-miljö. Williams Förlag ville ha en serietidning med detta motiv och gav mig ett erbjudande jag inte kunde motstå. Jag skulle hitta på ett par fräna FBI-agenter som slogs mot den amerikanska maffian och det skulle vara mycket action. Egentligen visste jag inte så mycket om Cosa Nostra och de första magasinen hade rätt allmänna historier med mina hjältar Jack Preston och Joe Ryan. Men det var ett intressant ämne som fick mig att skaffa ett stort bibliotek med faktaböcker om både den sicilianska och amerikanska maffian. Tidningen Maffia blev faktiskt en stor succé och kom ut i en mängd europeiska länder. När Williams och därmed Maffia lades ner av sina amerikanska ägare satt jag där med ett stort outnyttjat underlag. Det skulle ta mer än 30 år innan jag kom mig för att göra någonting av det, men 2005 kom till sist boken ”Maffia – en brottsorganisation från födelse till fall”.

Andra serier jag jobbat med
Jag skrev ett ganska stort antal tjejserier för tidningarna Starlet, Fluffie och Min häst, skämtserier i Buster, Frisk och Rask, Tigern och Flygsoldat 113 Bom och vilda västern-stories i Apace, Tomahawk, Vecko-Western och Western-Serier. Jag tror det var Tomahawk som gav mig uppdraget att hitta på en indianserie. Jag grunnade länge innan jag med ett småleende på läpparna kom på huvudpersonens namn, pojken Jon-Khe. Smilet kom av att min son heter Johannes och i mina hemtrakter i Hälsingland brukade folk med det och liknande förnamn bli kallade Jonke. I mina gömmor har jag också en serie som heter Vilse i västern. Lappen med tidningens namn och nummer är försvunnen. Klistret har väl torkat och lossnat. Om någon vet var den serien publicerats och talar om det för mig blir jag tacksam.
Till och med tidningarna som rörde sig i porrsvängen ville att jag skulle skriva seriemanus åt dem. En serie som tydligen blev populär och trycktes om flera gånger hette Skålmannen.

Kjell skrev efterordet till serien Dylan Dog — Den stora sömnen 2019.



Buster, Fluffie, Flygsoldat 113 Bom, Frisk och Rask, Min Häst, Tigern, Starlet (utvalda: Bankrånet, Telefonkontakt och Den tysta flickan), Apache, Tomahawk, Jon-Khe, Vilse i Västern (från okänd tidning) samt Skålmannen



Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>



Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>